Skip Navigation LinksHowest » Onderwijs » Welkom nieuwe student

Welkom nieuwe student

Delen via:  

Welkom in Howest

Proficiat, je hebt je ingeschreven in Howest. Hieronder vind je allerhande informatie die nuttig kan zijn vooraleer je start.

Je inschrijving

Voor informatie over je inschrijving en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Instapcursussen

Als toekomstige student aan Howest wil jij je graag voorbereiden op deze nieuwe fase in je leven. De overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs is niet altijd even evident.

Daarom biedt Howest jou een reeks instapcursussen aan die jou voorbereiden op je studies professionele bachelor. Het aanbod instapcursussen komt online op 22 april.

Kick-offweek

Tijdens de kick-offweek krijg je info over onder andere je uurrooster, het onderwijs- en examenreglement, studentenbegeleiding, het gebruik van je Howest e-mailaccount. Je maakt kennis met je nieuwe klasgenoten, de Howest campus en de Stuvo (Studentenvoorzieningen). Je kunt je boeken aankopen en we maken een aantal praktische afspraken om het jaar goed te starten.

Lees er meer over op howest.be/kickoffweek

Studietoelage?

Ook in het hoger onderwijs kunnen studietoelagen aangevraagd worden. Vaak wordt de studietoelage laat uitbetaald. De meeste studiekosten situeren zich echter in het begin van het academiejaar. Wil je weten of je recht hebt op een studietoelage?

Bel gratis 1700 of gebruik het contactformulier.

Indien jij zelf en je ouders niet over een ruime financiële reserve beschikken, kan dit leiden tot financiële moeilijkheden. Om hieraan te verhelpen, kan je als student van Howest een voorschot vragen op de verwachte toelage.

Voor meer informatie contacteer je de campusmedewerker van Stuvo (Studentenvoorzieningen)  

Op kot?

Howest heeft in Brugge een eigen studentenhuis. Ze wil op die manier ervoor zorgen dat studenten van Howest op een redelijke afstand van de campus tegen betaalbare huurprijzen een kamer kunnen huren.

Meer informatie

Je kan ook een kamer zoeken op de private markt via Kotwest, de online kotendatabank.

Op weg naar de campus

Korting op de Buzzy Pazz

Buzzy PazzBuzzy Pazz 50% kortingDankzij de samenwerking tussen Howest en De Lijn krijgen studenten 35% korting op de Buzzy Pazz. Hoe je deze korting krijgt hangt af van de formule waarvoor je kiest:

 • Enkel Buzzy Pazz (zonder treinabonnement; studenten jonger dan 25 jaar)
  Vul het online formulier in. Kort na het invullen krijg je thuis een bericht van De Lijn met meer informatie over de betaling en het afhalen van je Buzzy Pazz.
 • Combi-abonnement met de abonnement NMBS
  Hierop krijg je ook 35 % terug van Stuvo (Studentenvoorzieningen) van Howest (enkel het deel buzzy, niet deel NMBS). Vul het aanvraagformulier in en stuur het op naar Howest Dienst Studentenvoorzieningen, t.a.v. Isabelle Stael, Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge. Studenten die ouder zijn dan 25 dienen ook deze procedure te volgen.

Een studentenfiets huren

 • Kortrijk
  Meer informatie over de fietsverhuur in Kortrijk vind je op de site van Mobiel, of informeer je bij Stuvo.
 • Brugge
  Fietsverhuur in Brugge gebeurt via het fietspunt. Meer informatie vind je op www.brugge.be/studentenstad.

Openbaar vervoer

De Lijn en de NMBS hebben sowieso interessante formules voor studenten.

NMBS: nieuwe brochure Schooltreinkaart/Campuskaart

Faciliteiten aanvragen

Sommige studenten kunnen via zogenaamde faciliteiten ondersteuning genieten om hun studietraject op een zo comfortabel mogelijke manier af te leggen in functie van de door de opleiding vooropgestelde competenties. We denken bijvoorbeeld aan studenten met een functiebeperking, topsporters en werkstudenten. Het verkrijgen van de faciliteiten gebeurt op maat. Faciliteiten vraag je aan bij de talent coach.

Meer informatie over faciliteiten

Studeren in het hoger onderwijs: begeleiding

De stap naar het hoger onderwijs is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet in het eerste jaar. We leveren aan Howest dan ook heel wat inspanningen om je tijdens je studies te ondersteunen en je op een optimale manier je studietraject te laten doorlopen. Voor ons sta je als student nog werkelijk centraal. Aan Howest staat een persoonlijk contact met de docenten hierbij voorop.

Meer informatie over studie- en trajectbegeleiding