Skip Navigation LinksHowest » Onderwijs » Lifelong Learning » HBO5-opleidingen

HBO5-opleidingen

Delen via:  

Beroepsgerichte HBO5-opleidingen

Howest biedt in samenwerking met CVO IVO beroepsgerichte HBO5-opleidingen aan in dag- en/of avondonderwijs die bij afstuderen direct leiden tot grote jobkansen op de arbeidsmarkt of de mogelijkheid bieden om via een verkort traject een bachelordiploma aan Howest te behalen.

HBO5 vult de ontbrekende trap in de leerladder in waardoor jongeren en volwassenen nu de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te brengen en te valideren met een diploma hoger (beroeps)onderwijs.

HBO5 staat voor hoger beroepsonderwijs (niveau 5) en situeert zich tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de bacheloropleiding (niveau 6).

Onderwijs- en evaluatiereglement

Contactpersoon HB05

Randy Lamiere
HBO5-coördinator Howest-IVO
0471/98 20 12
randy.lamiere@howest.be
Volg ons op Facebook

Inschrijven

Inschrijven in de vakantieperiode kan enkel online. Het secretariaat is vanaf september terug open.

Infomomenten HBO5

 • woensdag 10 januari 2018 van 18u00 tot 20u00: CVO IVO, Manitobalaan Brugge en Howest Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk - infodag starten in februari
 • zaterdag 10 maart 2018 van 10u00 tot 16u00:
  Howest Rijselstraat Brugge en Howest Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk
 • zaterdag 21 april 2018 van 10u00 tot 16u00:
  Howest Rijselstraat Brugge en Howest Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk
 • dinsdag 15 mei 2018 van 18u00 tot 20u00:
  CVO IVO, Manitobalaan Brugge
 • zaterdag 30 juni 2018 van 10u00 tot 16u00:
  Howest Rijselstraat Brugge en Howest Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk
 • zaterdag 1 september 2018 van 9u00 tot 12u00:
  Howest Rijselstraat Brugge en Howest Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk
 • woensdag 5 september 2018 van 18uuu tot 20u00:
  CVO IVO, Manitobalaan Brugge

Opgelet:
Info over HBO5 Multimedia en IT wordt gegeven in Kortrijk.
Info over HBO5 Informatica (programmeur en netwerkbeheerder), Boekhouden, Bouwkundig tekenaar en Management assisant wordt gegeven in Brugge

Starten in februari?

Starten met een hbo5-opleiding (graduaatsopleiding) in februari is mogelijk!

Contacteer randy.lamiere@howest.be voor meer informatie.

Voor wie?

 • Als schoolverlater, werkzoekende of werkende wil je werken en studeren kunnen combineren.
 • Je wilt een (extra) diploma dat kansen schept op de arbeidsmarkt: werk vinden én doorgroeien.
 • Je wilt een flexibele opleiding volgen met variabele opleidingsduur rekening houdend met jouw persoonlijke situatie.
 • Je wilt eerder verworven competenties en/of kwalificaties valideren in een diploma.
 • Je meent dat de sprong naar een bacheloropleiding net iets te groot is en je kiest ervoor om de leerladder stapsgewijs te doorlopen.

MIT: Multimedia- & informatietechnologie

HBO MIT: Multimedia- & informatietechnologie

Het succes van bedrijven en organisaties staat of valt met goede IT- en multimediaprocessen. Goede medewerkers vervullen een heel belangrijke rol binnen deze bedrijven en organisaties. Het is dan ook logisch dat de vraag naar goed opgeleide IT’ers zeer groot is. Zij helpen mee om de noden en opportuniteiten van bedrijven om te zetten in soft- en hardware-oplossingen.

Ben je zelf gebeten door innovatieve IT- en multimediatoepassingen? Dan pas jij perfect in dit profiel! Help binnenkort mee aan het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke en innovatieve IT- en multimediatoepassingen. Ontwikkel zelf apps, websites of netwerkoplossingen.

Dankzij de HBO5-opleiding “Multimedia- en informatietechnologie” verzamel je alle kennis en vaardigheden om deze taken op korte termijn te kunnen uitvoeren. Kiezen voor een HBO5-opleiding MIT is kiezen voor een praktijkgerichte opleiding met specifieke tewerkstellingsmogelijkheden in de groeiende IT-sector.

Wat na je opleiding?

Kiezen voor de arbeidsmarkt

Na de opleiding kan je kiezen voor een veel gevraagde job als:

 • Ontwerper van websites en applicaties
 • Ontwikkelaar van IT-toepassingen
 • PC technicus
 • Databankbeheerder
 • Netwerkbeheerder
 • Beherende IT-medewerker

Kiezen om verder te studeren

Na je HBO5-opleiding kun je een vervolgtraject tot een van onderstaande bachelor volgen. Het vervolgtraject duurt minstens twee jaar.

Kiezen voor een HBO5 opleiding Multimedia- en informatietechnologie is kiezen voor een innovatieve opleiding met een waaier aan tewerkstellingsmogelijkheden.

OPGELET: Deze opleiding gaat door in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk.

Opleidingsprogramma en inschrijven Opleidingsbrochure


HBO5 Management Assistant

Als professioneel secretariaatsmedewerker sta je in voor het onthaal, de telefoon, het agendabeheer, het voorbereiden van en notuleren bij vergaderingen. Ook de organisatie van zakenreizen of congressen, de ontvangst van klanten, het beheer van documenten en dossiers behoort tot je takenpakket. Vanzelfsprekend ben je een computerwizard die met de nieuwste software alles onder controle heeft.

Kortom, je bent een onmisbare schakel in de bedrijfswereld. De pijlers van de opleiding - moderne talen, ICT-vaardigheden en secretariaatsbeheer - zorgen ervoor dat je breed inzetbaar bent.

Wat na je opleiding?

Kiezen voor de arbeidsmarkt

Diverse bediendenjobs zijn mogelijk na deze opleiding zoals management assistant, supervisor callcenter, secretaris/secretaresse …

Kiezen om verder te studeren: Bachelor in Office Management

Wie de smaak van het studeren te pakken heeft en door wil stromen naar de bacheloropleiding Office Management kan dit via een verkort studietraject aan HOWEST. 

Opleidingsprogramma en inschrijven Opleidingsbrochure


HBO5 Bouwkundig Tekenaar

NIEUW vanaf september 2017: dagtraject (2 jaar) in Brugge

Als Bouwkundig Tekenaar vervul je een waaier aan opdrachten: optekenen van plannen voor uitvoering, opmaken van bestekken, bestuderen van de details voor de bouwwerf, uitvoeren van een technisch secretariaat …

In de opleiding komen al die items aan bod. Zo leer je de verschillende aspecten van de hedendaagse bouwsector kennen, onderzoeken en tekenen. Je bestudeert traditionele en nieuwe materialen en hoe je verschillende constructiewijzen op tekening kunt voorstellen. Daarbij wordt ook de toegepaste informatica in de bouw onder de loep genomen.

Wat na je opleiding?

Kiezen voor de arbeidsmarkt

Volgende beroepen zijn mogelijk na deze opleiding: technicus studiebureau bouw, tekenaar bouw… Beide vernoemde beroepen zijn eveneens knelpuntberoepen.

Kiezen om verder te studeren: Bachelor Toegepaste Architectuur

Wie de smaak van het studeren te pakken heeft en door wil stromen naar de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur kan dit via een verkort studietraject aan HOWEST.

Opleidingsprogramma en inschrijven Opleidingsbrochure


HBO5 Informatica

Keuzetrajecten

Kiezen voor een opleiding Informatica is kiezen voor een actuele opleiding met twee afstudeerrichtingen: programmeren of netwerkbeheer. Je kunt een van beide kiezen nadat je de gemeenschappelijke cluster basiskennis hebt gevolgd.

Het beroep van vandaag én van de toekomst.

Kiezen voor een opleiding Informatica is kiezen voor een praktische opleiding met specifieke tewerkstellingsmogelijkheden in de sector.

PROGRAMMEREN

Je bouwt applicaties, websites, mobiele toepassingen en leert hiervoor verschillende programmeertalen. Je analyseert problemen in de informatievoorziening en komt met oplossingen. Je kunt de programma’s structureren en documenteren, zowel wat het detailontwerp als de broncode betreft. Verder focust de opleiding ook op de installatie en configuratie van besturingssystemen, het opzetten van een computernetwerk, de administratie en het gebruik van databases …

NIEUW vanaf september 2017: dagtraject (1,5 jaar) in Brugge

NETWERKBEHEER

Je beheert later het computernetwerk (servers, werkstations, netwerkapparatuur, bekabeling) tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Je staat in voor het onderhouden van de capaciteit, de functionaliteit en de integriteit van de infrastructuur, maar ook de helpdesk en het systeembeheer hebben voor jou geen geheimen meer. In de opleiding leer je ook: de basisvaardigheden op gebied van programmeren, het gebruik en beheer van databases, virtualisatie van het serverpark …

NIEUW vanaf september 2017: dagtraject (1,5 jaar) in Brugge

Wat na je opleiding?

Kiezen voor de arbeidsmarkt

Volgende beroepen zijn onder andere mogelijk na deze opleiding: computeroperator, database administrator, helpdeskmedewerker ICT, ICT-technicus, integratie- en implementatie-expert ICT, IT-bedrijfsconsulent, netwerkbeheerder, productontwerper-ICT, softwareontwikkelaar, systeemanalyst-ICT, webontwikkelaar …

Dat zijn trouwens ook knelpuntberoepen.

Kiezen om verder te studeren

Verkort studietraject Bachelor in de Toegepaste informatica

Vanuit de optie Programmeren kun je rechtstreeks instappen in het verkort traject Bachelor in de Toegepaste informatica aan Howest. Volgde je de optie Netwerkbeheer, dan dien je eerst de B-modules van de HBO5-opleiding af te werken vooraleer je het verkort studietraject tot bachelor kunt aanvatten.

Opleidingsprogramma en inschrijven

Opleidingsbrochure Programmeur Opleidingsbrochure Netwerkbeheer


HBO5 Boekhouden-Accountancy

Je zorgt voor de systematische en correcte boekhoudkundige verwerking van alle financiële verrichtingen, evenals voor de organisatie van de boekhouding. Ook advies geven behoort tot jouw taken. Boekingen openen, bijhouden, centraliseren en sluiten, het opmaken van jaarrekeningen zijn stuk voor stuk competenties die van jou een veel gevraagde medewerker maken.

Het beroep van vandaag én van de toekomst.

Kiezen voor een opleiding Boekhouden is kiezen voor een praktische opleiding met specifieke tewerkstellingsmogelijkheden in de sector.

Wat na je opleiding?

Kiezen voor de arbeidsmarkt

Volgende beroepen zijn onder andere mogelijk na deze opleiding:

 • accountmanager banken
 • administratief en financieel verantwoordelijke
 • belastingadviseur-consulent
 • medewerker openbare financiën
 • medewerker openbare schatkist
 • verantwoordelijke budgetbeheer
 • verantwoordelijke in de boekhouding
 • verantwoordelijke voor audit en controle boekhouding en financiën

De volgende jobs zijn trouwens ook knelpuntberoepen: bediende in de boekhouding, boekhouder, technisch bediende kostprijsberekening.

Kiezen om verder te studeren

Verkort studietraject Bachelor in het Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit

Na je HBO5-opleiding kun je een verkort studietraject Accountancy-Fiscaliteit volgen. Kiezen voor een bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, Accountancy-Fiscaliteit, aan Howest is kiezen voor een brede opleiding met een waaier aan tewerkstellings-mogelijkheden. Het aanvullingstraject na een opleiding hoger beroepsonderwijs (HBO5) duurt twee jaar en volg je @home, in afstandsonderwijs dus. Dat laat je toe te studeren waar en wanneer je wilt. Zo zul je je job, je gezin en je studie kunnen combineren. Bij de opbouw van het programma en de planning in de academische kalender is optimaal rekening gehouden met jouw situatie als werkende student.

Opleidingsprogramma en inschrijven Opleidingsbrochure